Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ

Τον 4ο αιώνα, δεν υπήρχε η «Αγία Γραφή». Ο κάθε επίσκοπος χρησιμοποιούσε για τις ιεροτελεστίες διάφορα ιερά κείμενα, κατά την κρίση του. Με Αυτοκρατορική εντολή όμως, συγκεντρώθηκαν όλα τα ιερά κείμενα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύνολο που θα διανεμόταν στις Επισκοπές. Τελικά επελέγησαν τα τέσερα γνωστά Ευαγγέλια και μια «περίληψη» άλλων κειμένων, που ονομάστηκε «Πράξεις των Αποστόλων» (πιθανολογείται ότι συγγραφέας της είναι ο ίδιος που έγραψε το Ευαγγέλιο του Λουκά.
Τα κείμενα αυτά ήταν γραμμένα κυρίως στα Αραμαϊκά, τη γλώσσα δηλαδή που μιλούσε ο Ιησούς και οι σύγχρονοί του στο Ισραήλ. Η εντολή λοιπόν ήταν, να μεταφραστούν στα Ελληνικά. Ιδιοφυής απόφαση, καθώς έτσι θα γινόταν δυνατή η πρόσβαση στα κείμενα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, όπου τα Ελληνικά, ήταν η γλώσσα του εμπορίου αλλά και των μορφωμένων.
Τη μετάφραση έκαναν οι «Ο» οι οποίοι και αγιοποιήθηκαν για το έργο τους αυτό. ¨οσα κείμενα δεν χρησιμοποιήθηκαν, καταστράφηκαν και απαγορεύθηκε η χρήση τους. Είναι αυτά που σήμερα ονομάζουμε «απόκρυφα». Το εντυπωσιακό είναι πως με την ίδια εντολή, καταστράφηκαν και τα πρωτότυπα κείμενα που τελικά συμπεριλήφθηκαν στην «Αγία Γραφή».
Στην Χριστιανική παράδοση, κάποια αντικείμενα θεωρούνται ιερά. Ακόμα και αυτά που συνδέονται με νεότερους Αγίους. Για παράδειγμα, στον Αγ.Ιωάννη τον Ρώσο, στο Προκόπι της Εύβοιας, ακόμα και η ζώνη που φορούσε ο Άγιος, θεωρείται θαυματουργή και όποιος τη φορέσει, «θεραπεύεται» από τυχόν ασθένειες. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει, είναι απλό. Γιατί καταστράφηκαν τα ιερότατα αντικείμενα – κείμενα των Γραφών; Γιατί δεν υπάρχει κανένα πρωτότυπο ευαγγέλιο αλλά υπάρχουν μόνο τα μεταφρασμένα – ξαναγραμμένα του 4ου αι.; Αν δεν έκαναν καμία τροποποίηση γιατί δεν τα φύλαξαν; Δεν ήταν ιερότατα αντικείμενα αφού τα έγραψαν οι ίδιοι οι Άγιοι Απόστολοι; Άρα μήπως κάποιοι ήθελαν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να διαπιστωθούν προσθήκες, παραλείψεις ή μετατροπές;
Παρόμοια κατάσταση συναντάμε και στα αρχεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Τα αρχεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κάηκαν με διαταγή του Πάπα Γρηγορίου του Α’ (590-604) γιατί φαίνεται πως αποτελούσαν θανάσιμο κίνδυνο για τη θρησκεία του. Αλλιώς γιατί να τα καταστρέψουν; Μήπως αν διαβάζαμε σήμερα τα επίσημα έγγραφα που προέρχονταν από το Ισραήλ την εποχή του Ιησού, μαθαίναμε επικίνδυνες για τα θεμέλια της Χριστιανικής Θρησκείας λεπτομέρειες;