Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Προς Παττακό επιστολή Χριστόδουλου το ανάγνωσμα

Διάβαζε πολύ επί δικτατορίας ο Αρχιεπίσκοπος και δεν... ήξερε για τη χούντα. Γι' αυτό όπως φαίνεται, βρίσκει «εκφραστή ξεχωριστών προσόντων και αρετών» τον πραξικοπηματία Στ. Παττακό!

Είναι αλήθεια τελικά. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν «κιοτεύει». Το είπε προχθές το βράδυ από τον άμβωνα του Αγίου Σπυρίδωνα και έχει βαλθεί εδώ και καιρό να το αποδείξει. Ακόμη και «συνομιλητής» του πραξικοπηματία Στέλιου Παττακού είναι ο προκαθήμενος των Αθηνών. Αφού, κατά δήλωσή του, την εποχή της επταετίας διάβαζε και δεν ήξερε όσα έκανε η παρέα των χουντικών που καταδικάστηκαν για τις πράξεις τους.

Ο Χριστόδουλος σε επιστολή που έστειλε στον Στέλιο Παττακό -εκ των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου, και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Πολιτικά Θέματα», που κυκλοφόρησε χθες, γράφει: «Οπως προκύπτει από τα γραφόμενά σας και την αυτοβιογραφούμενη σταδιοδρομία σας, υπήρξατε εκφραστής ξεχωριστών προσόντων και αρετών και γράψατε ιστορία, την οποίαν ο ιστορικός του μέλλοντος καλείται να εκτιμήσει και να προσδιορίσει».

Την επιστολή έστειλε ο αρχιεπίσκοπος στις 31 Μαΐου 2001, για να δηλώσει τη χαρά του για το βιβλίο που έγραψε και του έστειλε ο Στέλιος Παττακός «Οδοιπορικό, ενός στρατιώτου 90 ετών».

Μπορεί ο αρχιεπίσκοπος τα τελευταία έξι χρόνια -το 1998 εξελέγη- να μην είχε το χρόνο ή τη διάθεση να στείλει ή να καταθέσει ο ίδιος ένα στεφάνι στη μνήμη των νεκρών των Πολυτεχνείου, είχε όμως το κουράγιο να συντάξει το κείμενο που ακολουθεί:

«Στρατηγέ,

Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα το πόνημα με τον τίτλο "Οδοιπορικόν ενός στρατιώτου 90 ετών", το οποίον είχατε την ευγενή καλωσύνην να μου αποστείλετε και σας ευχαριστώ πολύ.

Το αποσταλέν βιβλίον σας, στις σελίδες του οποίου εκθέτετε τις σκέψεις, τις επισημάνσεις, τις τοποθετήσεις σας σχετικά με περιστατικά, επεισόδια και γεγονότα από την μακρόχρονη διαδρομή και πορεία της ζωής σας, εντυπωσιάζει τον αναγνώστην με την απλότητα και την γλαφυρότητα του λόγου, το ανυπόκριτο πατριωτικό φρόνημα και την πηγαία ειλικρίνεια, τη συγκινητική εξιστόρηση και τη διάθεση αυτοκριτικής και αυτοσαρκασμού. Οπως προκύπτει από τα γραφόμενά σας και την αυτοβιογραφούμενη σταδιοδρομία σας, υπήρξατε εκφραστής ξεχωριστών προσόντων και αρετών και γράψατε ιστορία, την οποίαν ο ιστορικός του μέλλοντος καλείται να εκτιμήσει και να προσδιορίσει. Εύχομαι ο Δομήτωρ κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο δίκαιος Κριτής πάντων, να σας χαρίζει πλούσια την Χάριν και την ευλογίαν Του.

Μετ' ευχών διαπύρων

Ο Αθηνών Χριστόδουλος».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/12/2003

Δεν υπάρχουν σχόλια: