Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Η ΜΕΤΑ ΙΗΣΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Διάφορα ζητήματα προκύπτουν από τη μελέτη των Γραφών για το ποια ήταν η μορφή της μετά Χριστόν Εκκλησία. Τι έκαναν οι μαθητές του Ιησού μετά το θάνατό του;
Στην «Εκκλησιαστική ιστορία» του Ευσέβιου της Καισάρειας αναφέρεται: «ο Θωμάς κατά την παράδοση πήγε στη χώρα των Πάρθων, ο Ανδρέας στη Σκυθία, ο Ιωάννης στην Ασία όπου και εγκαταστάθηκε. Πέθανε στην Έφεσο. Ο Πέτρος φαίνεται ότι πήγε να κηρύξει στους Εβραίους της διασποράς στον Πόντο, στη Γαλατία, στη Βιθυνία, στην Καππαδοκία και στην Ασία. Ο Ματθαίος πήγε στην Αιθιοπία και ο Βαρθολομαίος στις Ινδίες. (χώρα Πάρθων: Χορασάν – ένα βασίλειο μεταξύ Κασπίας και Ινδού/ Ευφράτη ποταμού). «Διάδοχος» του Ιησού στην ηγεσία, εκλέχθηκε ο Ιάκωβος που ονομάστηκε «ο Δίκαιος». Αυτός προήδρευσε και στη σύνοδο της Ιερουσαλήμ (Πράξεις ΙΕ’ 7 & 13). Ο Πέτρος πουθενά.
Οπότε, η αντίληψη οτι ο Πέτρος ήταν ιδρυτής και πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίας της Ρώμης, διάδοχος της πρωτοκαθεδρίας του Ιησού, από την οποία προκύπτει και η εξουσία του Πάπα Ρώμης, είναι μύθος.
Στους Ζηλωτές που ίδρυσε ο (Βασιλιάς, διάδοχος του Δαβίδ) Ιούδας από τα Γάμαλα, υπήρχε δυαδική εξουσία: Κοσμική, που αντιπροσώπευε ο ίδιος ως απόγονος Δαυίδ και Πνευματική, που αντιπροσώπευε ένας COHEN (ιερέας) που ανήκε στη Φαρισαϊκή αίρεση και τον έλεγαν Σαδόκ.
Ο Ευσέβιος λέει πως ο Ιωάννης έγινε στη συνέχεια ιερέας (COHEN).
Ο Πέτρος δεν υπήρξε ποτέ ο Ανώτατος Άρχων (Πάπας) της νεοδημιούργητης εκκλησίας (Ιωάννης Κ’ 22-23, Ματθαίος ΚΒ’ 8 & 12, Πράξεις Ε’ 29, Β’ Κορινθίους ΙΑ’ 5). Πουθενά δεν αναφέρεται ότι πήγε στη Ρώμη και ίδρυσε εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: