Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ Ή ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΥΤΕΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ;

Συνηθίζεται να πιστεύεται πως «οι Εβραίου σταύρωσαν τον Χριστό». Είναι όμως αυτό αλήθεια;
Στην πραγματικότητα, ο Ιησούς δεν συνελήφθη, ούτε δικάστηκε από τους Εβραίους, ούτε καταδικάστηκε & εκτελέστηκε με τα εβραϊκά έθιμα (λιθοβολισμό κλπ).
Συνελήφθη και δικάστηκε από τους ρωμαίους και η ποινή του εκτελέστηκε με τους ρωμαϊκούς νόμους (σταύρωση).
Οι κατηγορίες των Εβραίων πως ο Ιησούς ισχυριζόταν ότι είναι «υιός Θεού» δεν ήταν παρανομία για τους Ρωμαίους. Πολλοί Ρωμαίοι ευγενείς ισχυρίζονταν ότι κατάγονται από ένωση προγόνου τους με Θεό ή Θεά. Ο ίδιος ο Ιούλιος Καίσαρας ισχυριζόταν ότι κατάγεται από την ένωση προγόνου του με τη θεά Αφροδίτη.
Οι κατηγορίες ήταν:
1) Ισχυρίζεται ότι είναι βασιλιάς (Ματθ. ΙΖ’ 24-26 και ΚΖ )
2) Επιβάλει φόρους σαν βασιλιάς
3) Ένοπλες ληστείες (Μάρκος ΣΤ 35, Λουκάς Θ 12 και Ιωάννης ΙΒ 6)
Τον 4ο αι. οι ανώνυμοι συντάκτες, για να κολακέψουν τη Ρώμη και προπάντων τον Κωνσταντίνο κι από την άλλη για να ικανοποιήσουν τον αντισημιτισμό τους, παρουσιάζουν τους Εβραίους να συνωμοτούν για να εξολοθρεύσουν τον Ιησού και τους Ρωμαίους να προσπαθούν να τον αθωώσουν ή τουλάχιστον να παίρνουν μια ουδέτερη στάση. Στην πραγματικότητα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Αν ήθελαν να τον σκοτώσουν, θα το είχαν επιτύχει εύκολα και από πολύ νωρίς. Τα ίδια τα ευαγγέλια το επιβεβαιώνουν: «καθ’ ημέραν εκαθεζόμην διδάσκων εν τω Ιερώ και ουκ εκρατήσατέ με» (Ματθαίος ΚΣΤ’ 55).
Οι Εβραίοι εκβιάστηκαν. Επί 4 χρόνια γίνονταν διαρκείς εξεγέρσεις και ο Πιλάτος άρχισε συλλήψεις και εκτελέσεις, οπότε: «εις δε τις εξ αυτών Καϊάφας, αρχιερεύς ων του ενιαυτού εκείνου, είπεν αυτοίς, υμείς ουκ οίδετε ουδέν, ούτε διαλογίζεσθε ότι συμφέρει ημίν ίνα εις άνθρωπος αποθάνει υπέρ του λαού και μη όλον το έθνος απόληται» Ιωάννης Α’ 49-50.

Δεν υπάρχουν σχόλια: